Zirve 2023 Özeti

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Eğitimde Bir Adım Ötesi zirvesi, eğitimcileri ve eğitime gönül veren herkesi “Öz'e Yolculuk” hakkında düşünmeye çağırdı.

NUN Kültür ve Eğitim Vakfının düzenlediği Eğitimde Bir Adım Ötesi zirvesinin üçüncüsü, 4 Mart 2023 tarihinde gerçekleştirildi. “Öz”e Yolculuk kavramının merkeze alındığı zirvede, katılımcılara uzman isimlerin rehberliğinde yeni bakış açıları sunuldu. Yaklaşık 20 farklı ilden 600 kişinin katıldığı zirvede eğitimin merkezinde insanın olması gerektiği vurgu yapıldı.

NUN Okulları Beykoz kampüsünde gerçekleşen Eğitimde Bir Adım Ötesi zirvesi, Dr. Esra Albayrak’ın hoş geldiniz konuşması ile başladı. "Bugünkü zirvemizin referans noktası insanı esas alan Anadolu'nun derin, berrak, ilim ve irfan geleneğidir. Oradan beslenerek her türlü tahakküm ve ayrımcılığı reddetme cehdine sahip." diyerek sözlerine başlayan Albayrak, konuşmanın devamında dünya genelindeki çeşitli sorunlara ve sürdürülebilirlikle ilgili zorluklara dikkat çekti.

Zirve, Millî Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin’in açılış konuşmasıyla devam etti. Tekin, “öz”e dönüş kavramının yeterli düzeyde yapılandırılması ve bir nostalji alanına dönüşmemesi için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğinin altını çizdi.

"Öz’e dönüş sürecinin, kendi tarihsel, toplumsal, coğrafi ve kültürel kodlarımızın özgürlüğü içinde gelişen esaslı bir özgürleşme süreci olduğuna inanıyorum.” diyen Tekin, zirve boyunca paylaşılacak bilgi ve tecrübe kadar, zirvede açığa çıkacak olan ortak dert, ortak ruh ve dostlukların Türkiye’de ve dünyada daha iyi bir geleceğe hizmet etmesini temenni ederek konuşmasını bitirdi.

Millî Eğitim Bakanımızın konuşmasının ardından, 11 milyon kişi üzerinde onlarca yıldır yürüttüğü kapsamlı araştırmaları ile Z neslinin daha yakından tanınmasına vesile olan Prof. Dr. Jean Twenge konuşmasını gerçekleştirdi. Konuşmasında otoritenin çocuklara küçük yaşta verilmemesi üzerinde duran Twenge, pandemiden yapay zekâya birçok konu hakkındaki araştırmalarını ve fikirlerini paylaştı. Gençlerin maneviyatlarını beslemeye ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Sonrasında, İslam tasavvufu alanında yaptığı çalışmalarla tanıdığımız Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç, konuşmasını gerçekleştirdi. Kendi öz değerini yakalayan insanın âlim olduğunu vurgulayan Kılıç, “Bizim hâkim, dominant materyalist dünya karşısında insana sunabileceğimiz modelin yine onların bize dayattığı materyalist, maddeci, insanın “öz”ünü belirlemeyen manasız anlamsız bir model üzerinden olmaması gerekiyor.” dedi.

Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç’ın konuşmasının ardından günün ilk paneli olan “Eğitimin Öz’üne Bakış” paneli, İpek Coşkun Armağan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Celile Eren Ökten’in, akademisyen ve yazar Prof. Dr. Ahmet Ayhan Çitil’in ve akademisyen, yazar Prof. Dr. Sonali Nag’ın konuşmacı olarak katıldığı panelde eğitim alanı, dilden düşünceye pek çok farklı perspektiflerle ele alındı.

Dilin insan yaşamı üzerindeki önemli etkilerinden bahseden Doç. Dr. Celile Eren Ökten, "Fıtrat ve mizaç insana doğuştan bahşediliyor fakat şahsiyet değimiz zaman eğitim devreye giriyor. O bakımdan ‘öz’e yolculuk, özellikle hızın ve hazzın hâkim olduğu günümüzde şahsiyeti eğitimle kurmamızı gerektiriyor.” dedi.

Geleneğimizdeki varlık mertebelerini sıralayan Prof. Dr. Ahmet Ayhan Çitil, insanın varlığını kendisini var kılana borçlu olduğunu ve bunu anlamanın korkuları aşmaya, savrulup gitmeyi önlemeye vesile olacağını belirtti.

Prof. Dr. Sonali Nag ise özgürlük ve dil arasındaki ilişkiden, kelimelerin gücünden ve çocukların duygularını aktarırken kullandığı dilden bahsetti. Çocukların dil gelişiminin derinleşebilmesi için ailelerin de dil gelişiminin ileri düzeyde olması gerektiğini hatırlattı.

“Eğitimin Öz’üne Bakış” paneli sonrasında zirve, akademisyen ve yazar Doç. Dr. Mehmet Dinç, insanın yaşama daha anlamlı bir yerden bakmasına rehber olacak konuşması ile devam etti. “Yaşama sevinci doğduğumuz andan itibaren sahip olduğumuz bir şey ama bunu sürdürebiliyor muyuz?” sorusuyla konuşmasına başlayan Dinç, “Özümüzde olan yaşama sevinci, dünümüzü kurtardığı gibi bugünümüzü ve yarınımızı da kurtaracak.” sözleriyle yaşama sevincinin önemini vurguladı.

 

Zirveye verilen ara sonrasında eş zamanlı olarak gerçekleştirilen 26 çalıştaya katılımcılar yoğun ilgi gösterdi. Evliya Çelebi'nin izinde İstanbul rotalarından postmodern iklimde din ve değerleri öğretmeye, robotik kodlamadan mürekkep atölyesine kadar farklı başlıklar etrafında şekillenen çalıştaylar sırasında katılımcılar, sınıf ortamında geliştirebilecekleri alanlar üzerine paylaşımda ve uygulamalarda bulundular.

Verilen aranın ardından gerçekleşen “İşim Gücüm “Öz’ü Aramak” panelinin konukları ise akademisyen ve yazar Prof. Dr. Dursun Ali Tökel, akademisyen ve NUN Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tayfun Kındap, yönetmen, yazar ve aktivist Tülay Gökçimen, akademisyen ve tıp doktoru Doç Dr. Muhammed Keskin, doğadaki insan Serdar Kılıç, reklamcı ve yazar Çiğdem Tavkul, okçuluk antrenörü Metin Gazoz, yapımcı ve senarist Mehmet Bozdağ oldu. Kendi alanlarında büyük başarılara imza atan panelistler, “öz”ü arayış tecrübelerini katılımcılarla paylaştılar.

Program, moderatörlüğünü Doç Dr. Şule Albayrak’ın yaptığı “Yeni Nesil Akımlarda İnsan” paneliyle sona erdi. Akademisyen ve halk sağlığı savunucusu Prof. Dr. Toker Ergüder’in, akademisyen ve yazar Prof. Dr. Ferhan Odabaşı’nın ve akademisyen yazar Prof. Dr. Zeki Bayraktar’ın konuşmacı olduğu bu panelde herkesin ciddiyetle üzerinde durması gereken bağımlılıklardan ve içinde bulunduğumuz çağda nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsedildi.

Eğitimde 1 Adım Ötesi zirvesi, cumhuriyetimizin 100. yılı için Mehmet Kalyoncu tarafından bestelenen  “Emanet” isimli eserin, NUN öğrenci korosunun da katkısıyla icra edilmesi ile sonlandı.